Crims.cat

5 minuts amb

5 minuts amb .... 5 minuts amb

5 minuts amb... Jordi de Manuel

24.07.2013 | 11:35 hores | 0 Opinions

Crimcatians, 5 minuts amb... en Jordi de Manuel!!

Jordi de Manuel, escriptor i professor. És davant de tot, un sospitós habitual del gènere negre en català amb la sèrie protagonitzada per l'investigador Marc Sergiot, protagonista de títols com Cabells porpres, L'olor de la pluja, Mans lliures, La mort del corredor de fons, entre d'altres. Aquí us deixo l'entrevista i un enllaç final d'un microrelat amb música de Miles Davis. No us el perdeu!

                    "Encara ens queda camí per recórrer a la novel·la negra en català"


1-Com definiries el gènere negre i el policíac? Parlem de la mateixa cosa?

Reconec que fins fa poc no em preocupava gaire aquesta distinció. M'agrada poc classificar en compartiments estancs els gèneres literaris. La gent que en sap explica sempre aquesta diferència: la policíaca és la narrativa d'enigma en la qual l'autor planteja un repte al lector; la narrativa negra és aquella en la que l'autor utilitza contextos criminals per plantejar els dilemes morals de la societat... per posar la lupa a les esquerdes de la societat, com a mi m'agrada dir. La meva és, sobretot, negra, però sovint també té una component policíaca, d'enigma.

2- Tu ets el creador d’un personatge serial protagonitzat per l’inspector Marc Sergiot, Com neix aquest personatge?

Sergiot neix el 1996, quan començo a escriure la trama de L'olor de la pluja, que La Magrana publicaria deu anys més tard. Marc Sergiot era un personatge secundari d'una història que tenia clar com havia de ser. El que no havia previst era que el personatge aniria creixent i creixent fins gairebé menjar-se els altres, ni tampoc podia preveure que originaria un conjunt de novel•les que es vertebrarien al voltant seu.

3- Tu ets un jugador de gèneres, sobretot de la novel•la negra, fantàstic o de la ciència-ficció. Què et permet aquest mestissatge?

M'agrada aquest mestissatge i no em sento menystingut  quan algú em qualifica com a autor de gènere... tot i que en la nostra literatura poc normalitzada no està gaire ben vist. Conrear aquests gèneres i  combinar-los en una mateixa obra, sobretot, em diverteix i m'agradaria compartir aquesta emoció amb el lector. 

4- Un dels trets més destacats de la saga Sergiot són els salts temporals de tota mena (passat, present i futur). Tens tota la sèrie premeditada i pensada, oi? Quan tindrem propera novel•la?

 Efectivament, les novel•les no estan ordenades en el temps. L'olor de la pluja s'esdevé al 2017 (i es va publicar al 2006), Tres somnis blaus (la primera) es va publicar el 2000, però s'ambienta al 2015... l'última, "La mort del corredor de fons" s'ha publicat el 2012, però l'acció passa durant el 2008... Les altres quatre segueixen també aquest desordre entre l'any de publicació i cronologia dels fets ficticis. Això em permet generar un petit món que comprenen millor els lectors que ho ha llegit tot (una mica com passa amb Star Wars, salvant les diferencies!), però cada  novel•la es pot llegir per separat. Tinc pensades dues novel•les més i un llibre de relats. Una de les novel•les està prou avançada i el llibre de relats està acabat... a cada narració l'inspector Marc Sergiot hi apareix. De vegades molt, altres cops només efímerament, traient el nas.     

5- Quin futur li veus a la novel•la negra en català?

En els darrers anys hi hagut un ressorgiment, sobretot perquè el lector català es va acostumar a llegir traduccions en català de bona narrativa negra amb una certa normalitat. Autors que no són del gènere han fet incursions, la qual cosa és un bon senyal.  Crec, però, que encara ens queda camí per recórrer, tant als autors com al fet sociolingüístic que normalitzi els gèneres a la literatura catalana, com passa amb qualsevol alta literatura del món. 

6- Quins autors recomanes de novel•la negra?

És difícil, perquè els meus gustos i lectures han anat canviant al llarg dels anys. Patricia Highsmith és una mestra generant atmosferes i perfils psicològics. Chandler i Hammet  són els pioners de la novel•la negra. He gairebé tot el s'ha traduït de Camilleri, però només un llibre de Mankel. Nesbö m'agrada i quan vaig descobrir Arnaldur Indridason, que és molt potent en la trama i en l'estructura de la narració, em vaig adonar que Marc Sergiot tenia una ànima bessona, un policia que es diu Erlendur que viu en una illa del nord.  

7- Recomana una pel•lícula i una música pel gènere negre?

Películes n'hi ha tantes! Fa poc vaig veure Cors solitaris (Todd Robinson) y em va semblar molt bona. Sospitosos habituals (Bryan Singer) té una estructura i un guió extraordinaris. "Blade Runner" (Rydley Scott), que té més de 30 anys,  és en realitat un bon film que combina el gènere negre amb la ciència ficció.Música? També n'hi ha moltes... el jazz de Miles Davis, per exemple.Com que aquesta entrevista es publica en un blog, el format permet que us faciliti un enllaç per escoltar el microrelat Germà, que vaig escriure fa uns quants anys. La música, extraordinària, és Flamenco Sketches justament del trompetista  Miles Davies; la veu, no menys extraordinària, és del bioquímic Miquel Llobera:  http://www.jordidemanuel.cat/germakurt.mp3

 

Entrevista: Àlex Martín Escribà

Opinions

Hi han 0 opinions disponibles.

Connecta amb nosaltres

Newsletter
Dona’t d’alta per rebre la nostra newsletter
Go
Twitter
Segueix-nos al twitter @crimscat i entera’t de totes les nostres novetats
Facebook
Visita’ns al facebook i connecta’t a la comunitat de crims.cat
crims.cat