Crims.cat

Ressenyes

Món Negre. Ressenyes

Assabenta't de tot

La reivindicació d'un primer (i únic) assaig

- 07.04.2013 | 18:51 | 0 Opinions

Torno a (re)llegir el "Homenaje a Manuel Vázquez Montalbán". Primer encuentro de Novela Negra. Gran recull d'articles aquest que va reunir els més destacats escriptors europeus de la literatura negra. Durant tres jornades, una vintena d'autors -entre ells Donna Leon, Lorenzo Silva, Francisco González Ledesma, Thierry Jonquet, Petros Márkaris, Andreu Martín o Alicia Giménez Bartlett- es van reunir per reflexionar, a través de taules rodones, conferències i diàlegs amb els seus lectors, sobre les seves obres i sobre el gènere del qual formen part. Un dels principals temes de discussió d'aquella trobada es el paper que desenvolupa la novel·la negra europea dins el context de l'Europa dels nostres dies.

Autors com Manuel Vázquez Montalbán, Jean Patrick Manchette o William McIllvaney van reinventar al llarg de la dècada dels setanta el policíac europeu- substituint les referències mimètiques cap els models nord-americans-, la novel·la criminal de l'Antic Continent s'ha caracteritzat per ser un eficaç instrument per definir societats, analitzar problemes de l'actualitat i manifestar els canvis produïts als diferents països. Tot això, adobat dins d'un context que ja ha presenciat la fi del comunisme, la caiguda del mur de Berlín, el final de les dictadures mediterrànies (Portugal, Espanya i Grècia), la consolidació de la Unió Europea i els problemes generals que afecten les democràcies modernes.

D'aquí que sàpiguem més de la societat italiana, grega o sueca per les obres de Camilleri, Márkaris o Mankell que relaten -mitjançant la resolució d'un crim- les fallides polítiques de comunicació governamentals dirigides a fomentar la interculturalitat i a difondre les bondats de la Constitució Europea. En moltes de les diverses ponències i discussions recollides en aquest recomanable volum s'insisteix en aquesta necessitat de potenciar la cultura com a eix integrador de base de la UE, al mateix temps que es contrapunteja de forma interessant i divulgativa sobre les peculiaritats que cada literatura nacional presenta sobre el terreny policíac.

A més d'aportar els documents i les conclusions de les taules rodones, el volum recull, a tall de cloenda, els textos que es van llegir a l'Ajuntament de Barcelona durant l'homenatge que es va fer a Manuel Vázquez Montalbán. Autoritats, familiars i amics de professió evoquen la figura de l'escriptor.

Una pena que BCNegra no hagi continuat amb la publicació d'un assaig cada any. No hi ha dubte que les paraules se les endú el vent.

Opinions

Hi han 0 opinions disponibles.

Connecta amb nosaltres

Newsletter
Dona’t d’alta per rebre la nostra newsletter
Go
Twitter
Segueix-nos al twitter @crimscat i entera’t de totes les nostres novetats
Facebook
Visita’ns al facebook i connecta’t a la comunitat de crims.cat
crims.cat